Kuharija

Translate

torek, 5. marec 2013

Gregorčki - 1. del: nabiranje materiala


Bliža se Gregorjevo. Praznik, ko se ptički ženijo. Hkrati pa na ta isti dan otroci spuščajo "gregorčke" po potokih. S tem ohranjajo star običaj obrtnikov, ki so se s spustom lučk po reki nekoč poslavljali od zimskega časa in dela ob lučeh.

Ampak "gregorčke je potrebno najprej izdelati. Ker jih bomo spustili po reki, je pametno uporabiti naravne materiale (kot naprimer orehove lupine, drevesne veje, lubje, papir,...). Izjema je le svečka, ki jo prižgemo na "gregorčku". Ne želimo namreč, da bi onesnaževali bregove rek in reke same. Pa čeprav bi bilo "gregorčka" morda lažje izdelati s pomočjo plastike, stiroporja,... V današnjem času je zavest o ekologiji precej slaba in otroke je pač treba vzpodbuditi, da se z naravo in njenim življenjem ni za hecat.

Gregorčka še nimamo. Kajti to je projekt, ki zahteva kar nekaj časa. Še posebej, če pomislimo, da je potrebno najprej nabrat vse materiale in potem vse skupaj še sestaviti. Smo si ga pa zamislili nekako takole... Ob Koseškem bajerju smo nabrali posušena stebla Rogoza. In ideja je, da bomo ta stebla povezali v nekakšen splav. Nanj bomo nato postavili hiško (ali morda več hišic, bomo videli, kako ustvarjalni bomo :)), za katero bomo uporabili pisan papir. Na koncu bomo "gregorčku" dodali še svečko in odšli na spuščanje po Gradaščici prihodnji ponedeljek ob 17.30.

Ker se to rastlinje nahaja tik ob vodi, previdnost ni odveč. Otroci naj počakajo kakšen meter stran, da ne bo nesreče.

Otroci uživajo, če lahko pomagajo. Ker je bila naša punca ubogljiva in se ni  prav nič kaj pregovarjala, ko sem  Rogoz rezala jaz, je potem ona prišla na vrsto in ga razrezala na primerno dolžino.

Na koncu ga je zložila v vrečko, si jo oprtala na rame in odnesla domov.



Na tole umazanijo me je opozorila Maša in jo pospremila z ugotovitvijo: " Mami, veš kako je to nevarno, kaj če labodi ali race ugriznejo v to flašo, a ti veš, da si lahko polomijo zobe, ali pa se zadušijo, če pojedo zamašek." Tista o zobeh, verjetno ne drži :), vseeno pa nekaj resnice v tej trditvi je. Zato spoštujmo naravo in ne svinjajmo vse povprek. Raje se ozrimo naokoli in najdimo koš!

Ni komentarjev:

Objavite komentar