Kuharija

Translate

četrtek, 24. maj 2018

Jagodna torta

Jagodna torta premera 18 cm (ta zgornja na slikci)

Biskvit
3 jajca
75 g moke
75 g sladkorja
vanili sladkor

Beljake in rumenjake ločimo. Beljake in sladkor stepamo v trd sneg, nato dodamo enega za drugim še rumenjake. Na roko oz. na najmanjši hitrosti vmešamo še moko.

Tortni obod po dnu obložimo s peki papirjem po robu pa namažemo z maslom. Vlijemo biskvitno testo, parkrat udarimo ob pult, da iztisnemo zračne mehurčke in damo v pečico. Pečemo 30 minut na 160 stopinjah, program ventilacija.

Nadev
1 jagodni kompot iz Hoferja
1 sladka smetana
1 vanilijev puding
sladkor ali sladkor v prahu po okusu (ni nujno)

Jagode odcedimo in prepolovimo ter naložimo na spodnjo plast biskvita, ki smo jo predhodno navlažili z nekaj žlicami jagodnega kompota.

3 dcl jagodnega kompota zavremo in vanj vmešamo puding (predhodno se pri pudingu ravnamo po navodilih iz vrečke - nekaj žlic hladnega kompota vmešamo v pudingov prašek, lahko dodamo tudi žlico sladkorja, ne preveč, ker je kompt že tako sladek). Puding nato skuhamo po navodilih iz vrečke ter ga ohladimo, Med ohlajanjem gavečkrat premešamo, da se ne naredi skorjica.

V skledi stepemo sladko smetano, ki ji lahko dodamo nekaj žlic sladkorja v prahu (pazi, če je bil sladkor dodan kompotu, ga tu ne dodajaj). Sladko smetano vmešaj v ohlajen puding in še malo pomiksaj z miksarjem. Kremo za nekaj minut postavi v hladilnik ali še bolje kar v skrinjo. Nato jo premaži čez jagode.

Krema iz smetane za premaz torte
2 sladki smetani
2 vanili sladkorja
1 velika žlica mascarponeja

Sestava torte

Torto sestavi v tortnem modelu, ki ga po robovih obložiš s peki papirjem, po naslednjem vrstnem redu:
1. spodnji del navlažen s kompotom
2. prepolovljene jagode
3. jagodna krema
4. zgornji del biskvita navlažen s kompotom

Tako sestavljena torta na počiva v hladilniku en dan. Po enem dnevu počivanja jo vzemi iz hladilnika in jo po zgornjem biskvitu najprej premaži s kremo iz smetane, mascarponeja in vanili sladkorja. Nato jo vzemi ven iz tortnega modela, odstani peki papir in jo skupaj s pladnjem (kupi kartonast pladenj v velikosti modela za torto v peki-ju) prestavi na vrtljiv lesen pladenj iz Ikee. Sedaj jo s smetanovo kremo premaži tudi po robovih. Ves čas vrti pladenj iz Ikee za enakomerni premaz. Okrasi po želji in daj v hladilnik, kjer naj počaka na lačne jedce. V slast gre vsem, tudi tistim, ki tort ne jedo :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar