Kuharija

Translate

nedelja, 12. maj 2013

Doba 4 gdč. M

Minil je že cel mesec od zadnje objave. In verjemite, bil je zelo pester - poln praznovanj, izdelav tortic, dekoracij, in drugih ustvarjanj.
Gdč. M je dobila svojo tortico. In ne le eno, ampak kar dve! Najprej seveda tisto, ki si jo je najbolj želela - na temo Ice age s Sid-om, Ellie, Manny-jem in malo Breskvico. Nato pa še torto Barbie. Figurice iz ledene dobe so narejene iz marshmallow mase, za katero sem recept dobila na kulinarika.net in malce popravila razmerje med bonboni in sladkorjem ter sama poizkusila narediti tudi temno maso.

Marshmallow masa:

osnovna različica v beli barvi
2-3 žlice vode
300 g belih marshmallow bonbonov 
600 g sladkorja v prahu

V teflonasti ponvi (oz. takšni, na katero se hrana med kuhanjem ne prime) stopimo bonbone v vodi. Pazimo, da topimo počasi, pri zelo nizki temperaturi. Ko postanejo popolnoma tekoči, vanje vsujemo približno 2/3 sladkorja in zamesimo kot testo. Preostali sladkor dodajamo po občutku. Ko je masa približno takšne trdote, kot plastelinu  je pripravljena za izdelavo okraskov. Čeprav jo jaz raje zavijem v jedilno folijo ali plastično vrečko in dam za čez noč v omaro (ne v hladilnik, ker bo postala pretrda za oblikovanje!). Obarvam jo z jedilnimi barvami. Če zaradi dodatka le teh postane preveč lepljiva, preprosto dodam sladkor v prahu.

rjava masa

1/3 sladkorja v prahu nadomestimo s čistim kakavom. Vse ostale sestavine, kot tudi postopek osatjajo enake, kot pri osnovni beli masi.


Pri oblikovanju uporabite svojo domišljijo in pripomočke, ki jih najdete v domači kuhinji - slamice za sokove, zobotrebce, stiskalnico za česen,... In seveda jedilne barve, lonček z vodo za lepilo in flomastre iz jedilnih barv za detajle (npr. oči).














striček Sid
    
Manny, Ellie in Breskvica


Nato je tu še Barbie torta, ki je prav tako uspela odlično. Bila pa je tudi okusna, saj sem uporabila domačo borovničevo marmelado in smetano.


Tortico je zgodaj zjutraj na dan slavja okrasila kar slavljenka sama :)







Ni komentarjev:

Objavite komentar